Blog Post

Het opladen van een elektrische auto, alles wat je moet weten!

Sander Tinnemans • jun. 16, 2022

Opladen van een elektrische auto

Even snel stoppen bij het tankstation, tanken en weer door dat gaat helaas niet met een volledig elektrische auto. Je zult te maken krijgen met laadtijden en wachtrijen bij de laadstations. Ook voor mensen met een hybride auto geldt dit. Je wilt natuurlijk het maximale uit je accu halen. De laadtijd is alleen wat minder lang dan bij een volledig elektrische auto. Het opladen van een elektrische auto, hoe werkt dat nou eigenlijk? Hoelang duurt het tot ik weer een volle accu heb? En waar kan ik allemaal laden? Op al deze vragen gaan wij je antwoord geven!

LAADMOGELIJKHEDEN

Uiteraard kun je je elektrische auto gewoon aan huis laden. Het nadeel hiervan is dat het langer duurt dan bij een publieke laadpaal. Er zijn 3 mogelijkheden voor het opladen van je elektrische bolide. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

Thuis opladen

Je kunt jee lektrische auto en plug-in hybride thuis opladen. Het is aan te raden om dat niet via een gewoon stopcontact te doen, waar je ook de stekker van de stofzuiger in steekt, maar via een thuislaadpunt aangesloten op een aparte groep. Dat gaat veel sneller en is veiliger.

Aan huis opladen is het goedkoopst: je betaalt de ‘gewone’ stroomprijs, zo’n 23 cent per kilowattuur (kWh). Wel moet je eerst een laadstation kopen voor thuis. Dat kost eenmalig zo’n 1.500 tot 2.000 euro. Als je oplaadt met stroom van je eigen zonnepanelen ben je nog goedkoper uit, dan is de stroom in principe gratis.

Publieke laadpalen

Publieke laadpalen staan in heel Nederland. Denk bijvoorbeeld aan: parkeergarages, bedrijven terreinen maar ook bij jou in de woonwijk is er een grote kans dat er een staat. Sommige laadpalen zijn gratis maar voor de meeste heb je een abonnement nodig om te laden. Als je publiekelijk gaat laden heb je een laadpas nodig. Deze pas scan je voor je gaat laden. Vervolgens betaal je voor het aantal kWh wat je afneemt. Het laden bij een publieke laadpaal duurt gemiddeld 4 uur.

Bij publieke laadpalen kan de prijs erg verschillen. Gemiddeld betaal je 41 cent per kWh bij een openbarelaadpaal. Bij een snellader is dat gemiddeld 60 cent per kWh. De prijs wordt bepaald door verschillende partijen en dingen. Daardoor weet je vooraf vaak niet hoeveel opladen gaat kosten. Dat is afhankelijk van de prijs per kilowattuur en de aanbieder van de laadpaal.

Snelladen

De naam snelladen laat al zien dat het opladen van een elektrische auto daar het snelste gaat. Snellaad stations zijn er in verhouding met publieke laadpalen een stuk minder. Er komen er wel in hoog tempo steeds meer bij. Het grote voordeel bij een snellaadstation is dat je auto binnen 30 minuten al voor 80% opgeladen kan zijn. Dit scheelt je heel veel tijd. Let wel op, niet elke auto kan snelladen. Lees hiervoor altijd even goed je instructie boekje door.

KOSTEN ELEKTRISCHE AUTO OPLADEN

Wat kost een elektrische auto opladen? Wanneer je er voor kiest om aan huis te laden ben je natuurlijk het voordeligste uit. De tarieven per kWh zijn afhankelijk van je energieleverancier. Ook hangt het af van de hoeveelheid kilowatturen die je ‘tankt’, van de accu en van de laadsnelheid. Bij een snellader betaal je namelijk meer dan bij een gewoon oplaadpunt. Goed om te weten is dat je bij een publiek laadpunt vaak naast de laadkosten ook een starttarief betaald.

HOE LANG DUURT EEN ELEKTRISCHE AUTO OPLADEN?

Hoe lang het opladen van een elektrische auto duurt, hangt af van 3 dingen:

  • Het vermogen van de laadpaal
  • Hoe snel jouw auto kan laden
  • Hoe leeg de accu is

Als je thuis laadt, speelt ook je stroomaansluiting een rol. Op ev-database.nl kun je zien hoe snel elk model auto kan opladen. In de praktijk komt een uur laden met een vermogen tussen de 3.7 en 11 kW neer op 20 tot 60 kilometer bereik. In 5 uur heb je er dus 100 tot 300 km bij.

HOE WERKT EEN ELEKTRISCHE AUTO OPLADEN BIJ EEN LAADPAAL?

Het opladen van een elektrische auto werkt zoals bij vrijwel elk elektrisch apparaat: je sluit de auto met een laadkabel aan op een laadpaal en gedurende een bepaalde tijd wordt de accu in de auto opgeladen

KOSTEN EIGENLAADPAAL AAN HUIS

Je bent zo’n 1.500 tot 2.000 euro kwijt om thuis een laadpaal of wandlader te laten plaatsen (een wandlader is een kastje aan de muur en wordt ook wel laadbox genoemd). Dat is inclusief de kosten van de laadpaal of wandlader en het aanpassen van de meterkast. De laadpaal krijgt een aparte groep met eigen zekering.

HANDIGE TIPS VOOR HET OPLADEN!

Kies voor een lange oplaadkabel als u ook onderweg oplaadt. Er kan een andere auto tussen de laadpaal en uw auto staan waardoor je kabellengte te kort kan komen.

Niet alle laadpalen zijn geschikt voor alle auto’s. Houd daar rekening mee als u uw route uitstippelt. Niet elke auto is bijvoorbeeld geschikt voor snelladen.

Bij steeds meer parkeergarages kunt u binnen het parkeertarief uw accu opladen. Als je dan terug bij je auto komt heb je weer fijn een volle accu.

Ga altijd even na of u voor de plek waar u parkeert om op te laden wellicht ook nog gewoon parkeergeld moet betalen. Hierdoor voorkom je een onnodige parkeerboete waar niemand op staat te wachten.

Bekijk tevens ook ons YouTube kanaal om video’s zoals rijtesten te bekijken!


Ev van het jaar 2024 - Tesla Model 3
25 mrt., 2024
De Tesla Model 3 is al enige tijd razend populair in autoland. Als kers op de taart is de Tesla Model 3 uitgeroepen tot EV van het jaar 2024!
25 mrt., 2024
Audi heeft de doeken getrokken van de gloednieuwe Audi Q6 e-tron: een elektrische premium SUV die voortkomt uit de samenwerking tussen Audi en Porsche.
25 mrt., 2024
De bijtelling in 2025 en 2026, wat gaat er veranderen? Dit bespreken we allemaal in onze nieuwe blog. Na het lezen van deze blog ben je volledig up-to date!
22 feb., 2024
Een van de belangrijkste aspecten waar je mee te maken krijgt, is de bijtelling bij privégebruik. Als je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt, ben je verplicht bijtelling te betalen.
22 feb., 2024
Vanaf 1 januari 2025 ondergaat dit landschap een complete verandering. Vanaf 2025 zal de BPM wel van toepassing zijn, wat resulteert in aanzienlijke prijsverschillen.
Volkswagen ID.7 Tourer
22 feb., 2024
Volkswagen heeft zojuist de gloednieuwe Volkswagen ID.7 Tourer officieel onthuld, en het belooft een opwindend avontuur te worden voor bestuurders overal ter wereld!
23 jan., 2024
Tesla opnieuw de prijzen van de Model Y verlaagd voor het jaar 2024. Deze prijsverlaging komt slechts enkele maanden na
23 jan., 2024
Goed nieuws, de BMW i5 Touring is in aantocht en zal in 2024 zijn debuut gaan maken. In 2023 trok BMW het doek van een nieuwe 5-serie en de volledig elektrische BMW i5...
23 jan., 2024
Lynk & CO introduceert voor het eerst een sedan, de Lynk & CO 07! Helaas zijn er nog geen details over de prijzen beschikbaar.
29 nov., 2023
Maak kennis met de nieuwe Porsche Panamera, waarbij het vertrouwde recept intact blijft, maar dan met een extra...
Show More
Share by: