Hoe werkt het acceptatieproces bij financial lease?
Financial lease is een populaire financieringsmethode waarmee ondernemers een auto kunnen aanschaffen zonder direct een grote investering te doen. In plaats van de volledige aanschafprijs ineens te betalen, financier je de auto en betaal je deze af in maandelijkse termijnen.
Deze leasevorm is bedoeld voor zakelijke rijders zoals zzp’ers en mkb’ers, particulieren komen hier niet voor in aanmerking. Maar hoe verloopt het acceptatieproces nu eigenlijk? Hieronder leggen we stap voor stap uit wat je kunt verwachten, welke informatie je moet aanleveren en hoe snel je duidelijkheid krijgt.

Hoe verloopt de acceptatieprocedure?
Bij financial lease ben jij als ondernemer economisch eigenaar van de auto. Dat betekent dat jij het voertuig op je balans zet en ook zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van een verzekering. De leasemaatschappij blijft vaak juridisch eigenaar totdat je het volledige bedrag hebt afgelost, maar jij rijdt en beheert de auto alsof hij van jou is – en daar hoort dus ook de juiste dekking bij
Het traject van aanvraag tot acceptatie van een financial lease is doorgaans helder en bestaat uit een aantal stappen:
- Aanvraag of offerte: Je start met het uitzoeken van de gewenste auto en leasecondities. Vaak vraag je online of telefonisch een offerte aan voor de auto van jouw keuze. Hierbij geef je de basisgegevens van je bedrijf en het voertuig door. Bij KeyCar kan dit bijvoorbeeld eenvoudig via de website, waarna je binnen enkele uren een indicatief leasevoorstel ontvangt.
- Aanleveren van gegevens: Om de aanvraag in behandeling te nemen, zal de leasemaatschappij om aanvullende informatie vragen over jou en je onderneming. Denk aan je KvK-nummer, bedrijfsadres en contactgegevens, en soms al enkele financiële kerngegevens. In deze fase is het handig om relevante documenten paraat te hebben (zie onder). Met deze gegevens kan de financier een eerste beoordeling maken van je kredietwaardigheid.
- Kredietbeoordeling: De leasemaatschappij beoordeelt de aanvraag en toetst de kredietwaardigheid van je bedrijf. Hierbij kijken ze naar factoren als je bedrijfsresultaten, omzet, eventuele bestaande financieringen en betalingsgedrag. Ook kan er een toetsing plaatsvinden bij kredietregistraties (zoals BKR) indien van toepassing. Op basis van deze analyse bepaalt de financier of je onderneming de maandelijkse leaseverplichtingen kan dragen en of de aanvraag wordt geaccepteerd. Zo niet, dan kan men eventueel aanvullende voorwaarden stellen (bijvoorbeeld een aanbetaling of borg) om het risico te verkleinen.
- Uitslag en offerte akkoord: Binnen enkele werkdagen ontvang je de uitkomst van de beoordeling. Bij een positieve uitslag krijg je een definitieve offerte of contractvoorstel. Hierin staan de leasecondities, zoals het maandbedrag, looptijd, rente en eventuele bijzondere voorwaarden (bijvoorbeeld een slottermijn of waarborgsom). Het is aan jou om dit voorstel goed te controleren en te bevestigen dat je ermee akkoord gaat. In geval van afwijzing of als de financier extra zekerheden verlangt, wordt dat meestal ook snel teruggekoppeld zodat je weet waar je aan toe bent.
- Contract en levering: Gaat je akkoord en is de lease definitief goedgekeurd, dan worden de contractstukken opgemaakt ter ondertekening. Nadat je het contract hebt getekend en eventuele afgesproken zekerheden (zoals een eerste verhoogde betaling of borgstelling) geregeld zijn, kan de levering van de auto plaatsvinden. De leasemaatschappij betaalt de dealer rechtstreeks voor het voertuig en jij kunt de auto ophalen of laten afleveren. Vanaf dat moment rijd je in je nieuwe bedrijfsauto en begin je met het voldoen van de maandelijkse termijnen.

Welke documenten of informatie worden meestal gevraagd?
Om de leaseaanvraag soepel te laten verlopen, moet je enkele basisdocumenten en gegevens kunnen aanleveren. Leasemaatschappijen willen hiermee verifiëren dat je een bonafide ondernemer bent en je financiële situatie gezond is. Meestal wordt gevraagd om:
- KvK-inschrijving: Een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel of in ieder geval je KvK-nummer. Dit bewijst dat je onderneming officieel geregistreerd is en actief bestaat.
- Identiteitsbewijs: Een kopie van een geldig identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart) van de tekenbevoegde ondernemer. Soms wordt ook een kopie van je rijbewijs gevraagd, zeker als jij degene bent die de auto gaat besturen.
- Financiële gegevens: Recente jaarcijfers of jaarrekeningen van je bedrijf en eventueel tussentijdse cijfers. Idealiter lever je de jaarcijfers aan van het afgelopen boekjaar. Hieruit blijkt of je onderneming winstgevend en financieel gezond is. Voor startende ondernemers kan de financier andere informatie opvragen, zoals een ondernemingsplan, prognoses van omzet/winst of bankafschriften. Het doel is aan te tonen dat je de maandelijkse lasten kunt dragen.
Let op: er zijn mogelijkheden voor starters vanaf 12 maanden ondernemerschap. Toch geven veel financiers de voorkeur aan bedrijven die wat langer actief zijn. Hoe meer financiële historie beschikbaar is, hoe soepeler het acceptatieproces vaak verloopt.
- Gegevens van de auto: Details van het te leasen object. Bijvoorbeeld een kopie van de offerte of pro-forma factuur van de dealer met daarop het merk, model, bouwjaar, kilometerstand en de aanschafprijs van de auto. De financier wil weten welk bedrag gefinancierd moet worden en of het voertuig aan hun eisen voldoet. Vaak geef je ook de gewenste looptijd van het contract, het eventueel in te leggen bedrag (aanbetaling) en een eventuele slottermijn door.
Waar moeten ondernemers rekening mee houden?
Een leaseaanvraag indienen is geen hogere wiskunde, maar er zijn wel een paar aandachtspunten waar je als ondernemer rekening mee moet houden tijdens het acceptatieproces:
- Kredietwaardigheid is cruciaal: Zorg dat je financiën op orde zijn. Een positief eigen vermogen en stabiele cashflow vergroten de kans op acceptatie. Als je bedrijf in het verleden verlies draaide of kampt met een negatief eigen vermogen, wees dan voorbereid dat de leasemaatschappij kritisch zal zijn.
- Startende ondernemer: Ben je een startup of heb je nog geen volledige jaarcijfers beschikbaar? Er zijn mogelijkheden vanaf 12 maanden ondernemerschap, maar houd er rekening mee dat de beoordeling dan strenger is. Extra zekerheden zoals een aanbetaling of borgstelling zijn in dat geval eerder aan de orde. Financiers zien het liefst dat er al één of meerdere boekjaren kunnen worden overlegd.
- Geschikte auto kiezen: Niet elke auto is automatisch geschikt voor financial lease. Kies bij voorkeur een courante auto die past bij je bedrijfsvoering. De auto moet ook aansluiten bij het type onderneming dat je runt. Een aannemer of timmerman zal eerder in aanmerking komen met een passende werkbus dan met bijvoorbeeld een luxe Audi Q8. De auto moet dus functioneel, representatief én economisch verantwoord zijn in de context van jouw bedrijf.
- Eigen bijdrage en btw: Houd er rekening mee dat de btw over de aanschafprijs meestal vooraf voldaan moet worden. Bij financial lease wordt doorgaans het bedrag exclusief btw gefinancierd. Dit betekent dat je de btw bij de start uit eigen middelen moet betalen. Een eventuele aanbetaling of inruilauto kan helpen om het leasebedrag te verlagen en daarmee de kans op acceptatie te vergroten.
Het acceptatieproces bij financial lease is voor ondernemers over het algemeen duidelijk, snel en goed te doorlopen. Zolang je kunt aantonen dat je een gezond bedrijf hebt, recente jaarcijfers kunt aanleveren en een auto kiest die past bij je onderneming, is de kans groot dat je leaseaanvraag wordt goedgekeurd. Ook voor starters zijn er mogelijkheden, mits je goed voorbereid bent. Heb je vragen of hulp nodig bij je aanvraag? Neem dan gerust contact op met ons team bij KeyCar – we denken graag met je mee.onderweg bent.


